Provizija tiho prazni novčanik

Bez autora
Dec 20 2015

Provizija pri plaćanju računa u bankama u Srpskoj kreće se od 20 do 50 feninga, dok sa većim iznosom računa raste i naknada, koja može dostići i pet maraka. Većina porodica mjesečno plaća najmanje pet računa, a u većim gradovima raste i njihov broj. Najniža provizija za plaćanje računa za struju, vodu, smeće, telefon, internet, kablovsku televiziju i grijanje iznosi 0,20 KM po računu. S obzirom na to da se iznos provizije razlikuje od banke do banke, odabirom najpovoljnije moguće je napraviti uštede. U bankama koje imaju sklopljen ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmama koje pružaju usluge plaćanje računa je besplatno. U bankama koje nisu sklopile tu vrstu ugovora kažu da visina naknade, osim od iznosa računa, zavisi i od načina plaćanja, odnosno da li je riječ o gotovinskoj ili bezgovtovinskoj transakciji putem trajnog naloga ili elektronskog bankarstva.

Provizija tiho prazni novčanikProvizija pri plaćanju računa u bankama u Srpskoj kreće se od 20 do 50 feninga, dok sa većim iznosom računa raste i naknada, koja može dostići i pet maraka.

Većina porodica mjesečno plaća najmanje pet računa, a u većim gradovima raste i njihov broj. Najniža provizija za plaćanje računa za struju, vodu, smeće, telefon, internet, kablovsku televiziju i grijanje iznosi 0,20 KM po računu. S obzirom na to da se iznos provizije razlikuje od banke do banke, odabirom najpovoljnije moguće je napraviti uštede.

U bankama koje imaju sklopljen ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmama koje pružaju usluge plaćanje računa je besplatno. U bankama koje nisu sklopile tu vrstu ugovora kažu da visina naknade, osim od iznosa računa, zavisi i od načina plaćanja, odnosno da li je riječ o gotovinskoj ili bezgovtovinskoj transakciji putem trajnog naloga ili elektronskog bankarstva.

- Kada se vrši klasični oblik plaćanja na račun otvoren u našoj banci, naknada iznosi 0,60 KM bez obzira na iznos transakcije, dok se prilikom plaćanja na račune otvorene u drugoj banci visina provizije kreće od 0,80 do pet maraka - kažu u jednoj od banaka. Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić kaže da banke same određuju visinu provizije shodno poslovnoj politici i odnosu sa konkurencijom.

- Visina naknade koju banke uzimaju klijentima nije regulisana nikakvim propisima, a na klijentima je da odaberu banku koja im daje optimalan kvalitet usluge za odgovarajuću cijenu - kaže Mišić. Iako službenici obavljaju isti obim posla bez obzira na visinu uplate, provizija raste sa većim uplatama.

- Pri određivanju cijene usluge banka uvijek mora uvažavati rizik i odgovornost, koji nisu isti za transakciju od 100 ili od milion KM - kaže Mišić. "Pošte Srpske" obračunavaju proviziju isključivo u zavisnosti od visine transakcije. Najniža je za uplate do deset maraka i iznosi 30 feninga, dok je maksimalan iznos provizije na uplate iznad 300 KM i iznosi pet maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik